
Mainstream media de zilele trecute reda o declarație aparent contrariantă a unui promotor notoriu al tehno-entuziasmului:
„Fiecare interacțiune cu inteligența artificială (IA), inclusiv un «te rog» sau «mulțumesc», consumă de 10 ori mai multă energie decât o simplă căutare pe Google” – Sam Altman, patron ChatGPT.
Adaug eu – fiecare căutare obișnuită pe Google consumă de 1000 de ori mai multă energie decât o simplă căutare în bibliotecă.
Nu este despre smartphone-ul, tableta sau calculatorul personal al fiecăruia, deși acestea consumă destul de multă energie prin simpla încărcare, multiplicată de miliarde de ori pe zi. Este despre giganticele capacități de stocare și prelucrare a bazelor de date deținute de Big Tech, în miezul cărora se află datele noastre cu caracter personal, mai bine zis, cărămizile digitale din care se construiesc avatarurile noastre tehnologice și produsele predictive, adică noi, ca marfă.
Constatam în anii 2020-2022, pe timpul plandemiei, că numai Big Tech-ul american consumă, cu bazele lor de date, 7% din energia totală produsă anual pe glob. Numeam atunci GAFAM cele 5 mari conglomerate digitale americane: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft.
Lucrurile stau azi, cu siguranță, chiar mai rău: au luat avânt chinezii, care au acum ByteDance, Ali Baba, Shein și Temu, toate grăbindu-se să producă IA.
Infinit mai rău este faptul că puterile militare globale, precum și statele totalitare, produc și utilizează IA, atât pentru război, adică pentru a ucide mai eficient, mai chirurgical, cât și pentru o supraveghere și un control în masă mai prompt și mai extins asupra noastră.
SUA au anunțat 500 de miliarde dolari de investit în IA. China derulează deja mult mai mult. UE încearcă să țină pasul (și nu reușește).
Așa că e foarte probabil ca 20-25% din energia globului să fie pusă la mezat pentru a avea IA, adică o chestie care, printre altele, este sculă de război, instrument totalitar și motivul pentru care miliarde de oameni vor rămâne curând fără slujbe și sens în viață.
Reținem că, deocamdată, 80% din producția de energie a globului este din surse neregenerabile, poluante, scumpe. Așadar, la riscurile unei IA utilizate militar, securistic și anti-social se adaugă și poluarea provocată de funcționarea bazelor de date care susțin IA.
(Notă: există și riscuri de natură constituțională, etică și chiar religioasă ale IA, dar pentru astea este necesară o discuție separată).
Tehnologia ar trebui să reducă mereu consumul de energie și să permită tuturor să consume și să mențină planeta curată. Tehnologia ar trebui să facă viața tuturor mai simplă și mai cu sens, printr-o echitabilă distribuție la întreaga umanitate a rezultatelor.
În schimb, IA concentrează în mod feudal banii, resursele, atenția, munca de iobagi a programatorilor și dresorilor de mașini apte de învățare, precum și politica și birocrația.
Voi, tehno-entuziaștilor, utilizând IA atunci când compuneți un mail sau un referat sau când vreți să epatați cu informații din surse oficiale și cu opinii protejate, corecte politic, woke etc., voi consumați din energia altora, o faceți rară și scumpă. Sărăciți săracii, furați dreptul la educație al copiilor lipsiți de proptele.
Nu sunteți deloc progresiști, ci regresiști. Sunteți niște feudali. Sunteți mai răi ca pupătorii de moaște – măcar ăia nu consumă planeta și nu fac rău nimănui, ei nu se bucură de răul altora, așa cum faceți voi, pe culmile înaltelor voastre sentimente de schadenfreude.
Puneți la îndoială credințele oamenilor simpli, îi catalogați „pleava societății”, îi excludeți de la viața socială și democratică pentru că îi considerați medievali, dar nu aveți nicio interogație despre ce este și ce ar putea deveni IA, pe valul entuziasmului vostru neselectiv. Voi sunteți, de fapt, medievalii, căci vă ghidați după dictonul „crede și nu cerceta” și nu căutați lumina, ci întunericul.
Pentru comoditate și burtificare proprie, vă prostificați. Iar prostul nu mai este conștient de propria prostie, ci face caz de deșteptăciunea sa. „Știe” de pe internet cum se calculează aria cercului. Ferească Dumnezeu, dar putem curând să alunecăm ireversibil într-o lume a proștilor fuduli, care vor pieri ca bizonii, odată cu lumea…