
Marţi, 8 octombrie 2024, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strassbourg, am intervenit pe subiectul Crizei cu care se confruntă industria auto din UE, închiderile potențiale de uzine și necesitatea de a mări competitivitatea și de a păstra locurile de muncă în Europa.
Gheorghe Piperea (ECR). – Doamna președintă, situația industriei automobilelor din România poate fi descrisă destul de bine de o zicală românească: „croitorul nu are haine, cizmarul nu are încălțări”. România este a șasea țară, cea mai mare în zona noastră, a șasea țară din Europa ca număr de automobile care se produc în fiecare an. Este vorba de peste 513 000 de unități, care se realizează la nivel de 2023.
Din păcate, România este și între primele țări din Uniunea Europeană cu cel mai mare parc de mașini vechi, mai vechi de 16 ani. Sunt nu mai puțin de 5,23 milioane de astfel de autoturisme mai vechi de 16 ani.
Așadar, cetățenii români, deși țara lor produce mașini noi, nu și le pot permite. Aceste cifre, de altfel antitetice, reflectă eficiența, între ghilimele, strategiei verde europene de emisii zero. Proprietarii scapă cu greu de mașinile vechi pentru că nu își pot permite mașini noi.
Această mașinărie rigidă de înverzire a Europei trebuie să ia în calcul și programe pentru casarea autoturismelor și sprijin real oferit cetățenilor pentru achiziția mașinilor noi.
Și mă întreb cum are de gând Comisia Europeană să respecte principiul Uniunii Europene „leaving no-one behind”?