Într-o intervenție în cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) pe data de 5 septembrie 2024, am abordat probleme serioase legate de calitatea și claritatea legislației europene. În continuare, vă prezint discursul meu integral, în care discut despre provocările pe care le întâmpină chiar și experții în interpretarea legislației: 

“Cum intenționează Comisia Europeană, eventual în colaborare cu IMCOS, să rezolve problema gravă de calitate și de claritate a legislației, a reglementării? Am să încep prin a vă spune că sunt și abocaț și profesor universitar și chiar și eu am dificultăți în a citi și a înțelege foarte exact acea parte uneori extrem de largă, de întinsă, de preambul recitals în engleză, care din când în când intră în contradicție cu ceea ce spune expres textul de legi. De asemenea am să vă spun că din punctul meu de vedere și ca abocaț și ca profesor universitari, nu tot ceea ce rezultă de aici este de bună calitate și de bună claritate. De exemplu, noua directivă cu privire la produsele cu defecte în mod greșit elimină aplicabilitatea în cazul produselor medicamentoase, pharma, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că aceste produse sunt puse pe piață în baza unei autorizații din partea unei autorități științifice.

Am observat însă ieri un raport al Curții Europene de Conturi, din care rezultă că această autoritate științifică nu a fost foarte atentă la momentul în care s-a pus pe piață un vaccin anticovid. Asta pentru că printre altele s-a bazat pe niște studii de piață făcute în Statele Unite și în Marea Britanie timp de doar două luni de zile. Instanțele din România, de exemplu, respingă astfel de acțiuni, pe motiv că nu e vorba de legea privitoare la produsele cu defecte.

Și de asemenea, nu înțeleg de ce nu se aplică și serviciilor bancare, unde sunt foarte multe probleme. În fine, înțeleg de ce nu se aplică directiva creditelor de consum și creditelor în derulare, cele care au dus la problematica extinsă, pe care ați expus-o în preambul. Problematică care este într-adevăr foarte reală, faptică și care rezultă din creditele în derulare, nu din creditele care vor intra în vigoare în data de 20 noiembrie 2026.

Urmăriți toată activitatea mea și pe canalul de YouTube Gheorghe Piperea.

Share

Alte știri

În intervenția mea din cadrul dezbaterii europene, am adresat o întrebare esențială: poate fi considerată o opinie conținut ilegal? Am subliniat importanța respectării Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special articolul 11 privind libertatea de exprimare, în aplicarea Digital Services Act.

Marţi, 8 octombrie 2024, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strassbourg, am intervenit pe subiectul Crizei cu care se confruntă industria auto din UE, închiderile potențiale de uzine și necesitatea de a mări competitivitatea și de a păstra locurile de muncă în Europa.

În cadrul unei recente ședințe desfășurate la Strasbourg, m-am exprimat referitor la problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în contextul fiscalității. Am abordat în mod direct cazul controversat al companiei Apple, subliniind decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Într-o intervenție din data de 17 septembrie 2024  în Parlamentul European la Strasbourg, am exprimat critici serioase la adresa administrării Uniunii Europene.