
În intervenția mea din cadrul dezbaterii europene, am adresat o întrebare esențială: poate fi considerată o opinie conținut ilegal? Am subliniat importanța respectării Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special articolul 11 privind libertatea de exprimare, în aplicarea Digital Services Act.
Într-un context în care se discută tot mai mult despre dezinformare, este esențial să nu confundăm opiniile cu conținutul ilegal și să asigurăm protejarea editorială și susținerea unei prese independente și de calitate, piatră de temelie a democrațiilor noastre.
Iată întreaga mea intervenție:
Întrebarea mea nu va fi despre Inteligența Artificială, ci despre Actul privind Serviciile Digitale (Digital Services Act – DSA), și voi vorbi în limba română, îmi cer scuze pentru acest lucru.
DSA permite platformelor digitale să acționeze prompt pentru a elimina conținutul ilegal. Eliminarea sau dezactivarea accesului la platforme trebuie realizată cu respectarea drepturilor fundamentale ale furnizorilor de servicii, inclusiv, sau mai ales, a dreptului la libertatea de exprimare.
Carta Drepturilor Fundamentale a Omului, articolul 11, arată clar că fiecare persoană are dreptul la libertatea de exprimare, iar acest drept include libertatea de opinie și libertatea de a primi și de a comunica informații sau idei fără intervenția autorităților publice și fără a ține cont de frontiere.
Conform DSA, conținutul ilegal este informația care este considerată ilegală în Uniunea Europeană sau în legislația internă a statelor membre. Informația falsă nu este neapărat o formă de conținut ilegal, decât dacă are un caracter ilegal și se încadrează în prevederile legii.
Și acum întrebarea este: în lumina acestor texte pe care le-am citat, este sau nu este permis să fie catalogată o opinie ca fiind conținut ilegal?
Răspunsul: Avem, așa cum ați menționat, Actul European pentru Libertatea Mass-Mediei, care va intra în vigoare în lunile următoare, iar serviciile Comisiei au vizitat deja diferite state membre, susținând activ implementarea la nivel practic a acestei legislații. Pentru că, așa cum ați spus, independența editorială este, desigur, esențială pentru libertatea de exprimare și pentru existența unei prese de calitate.
Așadar, vom urmări cu mare atenție evoluțiile din diferite state membre. În prezent, libertatea mass-mediei este inclusă și în rapoartele noastre anuale privind statul de drept, iar acolo monitorizăm, de asemenea, aceste evoluții.
Acest aspect va constitui, de asemenea, o parte crucială a scutului nostru democratic, la care lucrăm în prezent. Știm că o mass-media independentă, liberă și de înaltă calitate este o piatră de temelie a democrațiilor noastre, iar noi trebuie să o susținem.
Gheorghe Piperea
Europarlamentar