Intervenție Ședința IMCO, 12 Septembrie 2024 - Dublul standard al produselor în Uniunea Europeană

Astăzi am vorbit în plenul Parlamentului European despre una dintre cele mai sensibile și nedrepte probleme cu care ne confruntăm în Europa: dublul standard al produselor.
Din experiența mea de avocat și profesor universitar, cunosc în profunzime realitatea din România, dar și din alte state din Europa Centrală și de Est. 

Din păcate, diferențele de calitate între produsele vândute în Vest și cele distribuite în Est persistă, iar reacțiile autorităților sunt de multe ori lente și ineficiente. Este esențial să punem presiune pentru schimbare reală.

Iată întregul meu discurs:

Cunosc foarte bine acest lucru din România, din practică, și am urmărit cu foarte mare atenție și ca avocat, și ca profesor universitar ce se întâmplă din punctul de vedere al dublului standard și vreau să vă spun că este o problemă extrem de delicată și nerezolvată.

Aș fi vrut să întreb Comisia ce măsuri a luat, dacă a făcut un studiu de impact în legătură cu ceea ce se întâmplă, printre altele, în țări ca România din perspectiva dublului standard, dar mai deranjant, mai iritant este altceva: că deși există această rețea de cooperare a autorităților în domeniu, în problematica dublului standard, timpul de răspuns este uneori și de 2 ani de zile.

Văd acum, din cele spuse de antevorbitori, că este chiar o practică și chiar o problemă faptul că se răspunde atât de târziu – în 2 ani de zile.

În România – și sunt convins, din discuțiile cu celelalte țări din fosta Europă Centrală și de Est, cu colegii de acolo – problema dublului standard al produselor, mai ales al alimentelor, este o problemă reală. Și pentru a demonstra că un comerciant folosește un tip de calitate, o calitate într-o țară ca Germania, spre exemplu, sau Grecia, și o altă calitate în România, durează extrem de mult. Mecanismul acesta de cooperare este foarte complicat, iar reglementările sunt prolixe.

La întrebarea domnului Piperea cu privire la calitatea duală și standardul dublu în general, colegii mei au explicat anterior studiile acestea pe care le-am desfășurat cu Centrul Comun de Cercetare – JRC – și ce constatări am avut. După cum am explicat anterior, din punct de vedere juridic, am gestionat această dificultate prin revizuirea directivei privind modernizarea și prin raportul pe care l-am prezentat atunci.

Însă, clar, la întrebarea voastră cum aplicăm normele când vedem astfel de aspecte, vreau să vă semnalez că s-a organizat un atelier al autorităților CPC, ținut la București în aprilie 2023 și care a făcut tocmai o coordonare pe acest subiect. Și pentru noi este un subiect unde vrem să facem ceva, vrem să-l eliminăm.

Voi continua să susțin acest demers până când vom vedea schimbări reale și egale pentru toți consumatorii europeni, indiferent de țara în care trăiesc.

Gheorghe Piperea,

Europarlamentar

Share

Alte știri

În intervenția mea din cadrul dezbaterii europene, am adresat o întrebare esențială: poate fi considerată o opinie conținut ilegal? Am subliniat importanța respectării Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special articolul 11 privind libertatea de exprimare, în aplicarea Digital Services Act.

Marţi, 8 octombrie 2024, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strassbourg, am intervenit pe subiectul Crizei cu care se confruntă industria auto din UE, închiderile potențiale de uzine și necesitatea de a mări competitivitatea și de a păstra locurile de muncă în Europa.

În cadrul unei recente ședințe desfășurate la Strasbourg, m-am exprimat referitor la problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în contextul fiscalității. Am abordat în mod direct cazul controversat al companiei Apple, subliniind decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Într-o intervenție din data de 17 septembrie 2024  în Parlamentul European la Strasbourg, am exprimat critici serioase la adresa administrării Uniunii Europene.