În cadrul unei recente ședințe desfășurate la Strasbourg, m-am exprimat referitor la problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în contextul fiscalității. Am abordat în mod direct cazul controversat al companiei Apple, subliniind decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene. Conform acestei decizii, Apple a beneficiat de ajutor de stat ilegal din partea Irlandei, situație care nu este izolată, ci face parte dintr-o problemă mai amplă de dublu standard aplicat marilor întreprinderi în materie de fiscalitate.
Aceasta este opinia mea:
“Problema în cazul Apple nu este doar că această companie a primit un ajutor de stat ilegal din partea Irlandei, ceea ce confirmă Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Problema reală este că dublul standard în ceea ce privește fiscalitatea amicală față de marile întreprinderi a fost până în momentul de față tolerat. Astfel, vedem cum unele state-membre sunt libere să favorizeze o competiție în plan fiscal, care desigur nu este loială, dar numai unele.
Nu este doar Irlanda în această situație, este și Olanda și este și Luxemburg, de exemplu. Pe de altă parte, însă, sunt țări, precum România, care nu au voie să practice fiscalitatea amicală cu marile întreprinderi. Problema este una de principiu.
Într-o uniune în care toți membrii ar trebui să fie egali conform tratatelor, de ce unora le sunt permise practici care pe alții îi transformă în oi negre ale Europei? La obligații suntem egali și e normal, însă nu este normal ca unii să aibă favori, în timp ce alții să fie puși la zid. Are de gând Uniunea Europeană să reflecteze la această problemă? Sau vom continua să mimăm că suntem egali?”